Müzeyyen Erkul Gaziantep Bilim Merkezi’nde yapılan etkinlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yanı sıra Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Mesut Doğan, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Erdal Kılınç, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Fatih Muhaddis Fedaioğlu, Kent Konseyi Başkanı Erdem Güzelbey ve öğrenciler de yer aldı.
Çalıştay, yapay zeka ile hazırlanan, yapay zekanın evrimini anlatan kısa video gösterimi ile başladı. Baga isimli yapay zeka robotu programın detaylarını anlatarak bilgilendirme yaptı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, programda yaptığı açılış konuşmasında çalıştayın çok önemli olduğunu belirterek, kentin pazar değil üreten olmak zorunda olduğunu vurgulayarak, “Bu şehir kültür sanat, bilim, spor, sanat şehri. Bizim neye ihtiyacımız varı çalışıyoruz. Başarı da tesadüf değil, başarısızlık da tesadüf değil. Bu bir yolculuk. Yolculukta nereden nereye geldik. Nereden nereye gidiyoruz. Çok okuyacağız. Bu coğrafyanın çocukları çok okumak zorunda. Teorikle pratik bir araya gelmezse, okuduğunla düşündüğünü neticelendirmezsen olmaz. Bilimi nasıl kullandığınız çok önemli. Bilimi insanlık adına geleceğe taşımamız çok önemli. O yüzden hükümetimiz TÜBİTAK ile birlikte çok önemli bir ulusal strateji yapay zeka planlaması hazırladı. Bu millet pazar olamaz, bu millet üretmek zorunda. İleriye gitmemizin yolu birbirimizi iyi anlamamız ve modellememiz lazım. Bu şehrin çocuklarına yapay zekada önemli bir kümeleşme yaptırmalıyız” diye konuştu.
Gaziantep Valisi Kemal Çeber, yapay zeka tarihi üzerine bilgiler vererek “En çok konuşulan ve en çok fikir üretilen bir konu üzerine çalıştay yapıyoruz. Yapay zeka adına yapılan çalışmalar kapsamında kendisinin ve ekibinin her türlü hizmet ve göreve hazırım” açıklamasında bulundu.
Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Çelebi Uluyol, yaptığı açılış konuşmasında uzun yıllardır TÜBİTAK’ın koordinasyonunda bilim merkezi temelinde yerel yönetimlerle çalıştıklarını belirterek, “Büyük ölçekli bilim merkezleri var. Yapay zeka eğitimleri düzenliyoruz. Yerel yönetimlerden çok ciddi destek alıyoruz. Bu desteklerin temel amacı sadece yapay zekanın kullanıcısı olmamak. Amacımız üreticisi olmak. Biz satın alıcısıyız. Ama çok yakın zamanda bu algoritmaları bizler üreteceğiz” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından toplu fotoğraf çekildi. Başkan Fatma Şahin ve protokol yapay zekaya dair atölye çalışmasının yapıldığı alanda öğrencilere eşlik etti. Chatgbt ile yapılan çalışmaları yakından izledi.
Açılış konuşmalarının ardından ilk olarak STB Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü’nden Merve Küçük’ün “Ulusal Yapay Zeka Stratejimiz”, Erhan Meydan’ın “Yapay Zekada Bugün Neredeyiz?”,Elif Elkin’in “Sağlığın Geleceği Yapay Zekada” söyleşileri yapıldı.
Öğleden sonrasında ise Tevhid Korkmaz’ın “Endüstride Yapay Zeka Farkındalığı”, Dr. Aydın Özcan’ın “Akademik Çalışmalarda Yapay Zeka Farkındalığı” söyleşisi ile devam edecek. Söyleşilere ek olarak da program kapsamında Yapay Zeka Uygulamaları workshopu düzenleniyor.
Hibya Haber Ajansı